Kroz programe HBOR-a izvoz u 53 zemlje svijeta

Bez autora
Jun 06 2013

Kroz programe osiguranja izvoza koje Hrvatska banka za obnovu i razvitak provodi uz nadležnost Povjerenstvaza osiguranje izvoza, omogućen je izvoz hrvatskih roba i usluga u 53 zemlje svijeta, prema ukupno 758 kupaca, te je osigurano 9 kredita za pripremu izvoza i osigurano 15 bankarskih garancija vezanih uz izvozne poslove hrvatskih društava, pokazalo je godišnje izvješće o radu Povjerenstva za 2012. godinu predstavljeno na današnjoj sjednici Vlade. Kao najznačajnija izvozna tržišta za koje je odobreno novo osiguranje u 2012. godini ističu se Ruska Federacija, Bosna i Hercegovina, Ujedinjeno kraljevstvo, Norveška i Turkmenistan. Ukupni osigurani izvozni promet hrvatskih izvoznika koje je Hrvatska banka za obnovu i razvitak osigurala u 2012. godini iznosi 2,56 milijardi kuna, čime je pokriveno 3,54 posto ukupnog izvoza Republike Hrvatske.

Kroz programe HBOR-a izvoz u 53 zemlje svijetaKroz programe osiguranja izvoza koje Hrvatska banka za obnovu i razvitak provodi uz nadležnost Povjerenstvaza osiguranje izvoza, omogućen je izvoz hrvatskih roba i usluga u 53 zemlje svijeta, prema ukupno 758 kupaca, te je osigurano 9 kredita za pripremu izvoza i osigurano 15 bankarskih garancija vezanih uz izvozne poslove hrvatskih društava, pokazalo je godišnje izvješće o radu Povjerenstva  za 2012. godinu predstavljeno na današnjoj sjednici Vlade.

Kao najznačajnija izvozna tržišta za koje je odobreno novo osiguranje u 2012. godini ističu se Ruska Federacija, Bosna i Hercegovina, Ujedinjeno kraljevstvo, Norveška i Turkmenistan. Ukupni osigurani izvozni promet hrvatskih izvoznika koje je Hrvatska banka za obnovu i razvitak osigurala u 2012. godini iznosi 2,56 milijardi kuna, čime je pokriveno 3,54 posto ukupnog izvoza Republike Hrvatske.

Povjerenstvo je kroz svoj rad podržalo i realizaciju novougovorenih polica osiguranja za preuzimanje rizika neplaćanja inozemnih dužnika u vrijednosti od 1,35 milijardi kuna. Na ime premije osiguranja tijekom 2012. godine u Garantni fond osiguranja izvoza uprihodovano je 10,09 milijuna kuna. Tijekom 2012. godine osiguranicima je uslijed materijalizacije šteta po zaključenim policama osiguranja isplaćeno 9 odšteta u ukupnom iznosu od 55,33 milijuna kuna, a na ime troškova naplate potraživanja u cilju umanjenja šteta isplaćeno je 0,15 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik